"Krutost útoků v posledních dnech, systematické bombardování Halabu, útoky na nemocnice a humanitární konvoje - to vše vyvolává mezinárodní pohoršení. To vše potvrzuje, že syrský režim za podpory Ruska a Íránu je v totální válce proti svému lidu," citovala šéfa francouzské diplomacie agentura AFP.

Oblasti Halabu ovládané vzbouřenci se od minulého týdne, kdy ztroskotalo příměří dojednané Spojenými státy a Ruskem, opakovaně staly terčem náletů syrského režimu. Dnes podle zdrojů zahraničních agentur nálety těžce poškodily dvě nemocnice na východě města a připravily o život dva pacienty. Mezinárodní společenství má obavy o osud asi 250.000 lidí, kteří ve východní části města uvázli.

"Ti, kteří v Sýrii používají stále ničivější zbraně, páchají válečné zločiny. V Halabu je to horší než na jatkách. Lidé přicházejí o končetiny a děti stále ohromně trpí," prohlásil dnes v New Yorku šéf OSN Pan Ki-mun. V Radě bezpečnosti tak reagoval na zprávu o zásahu nemocnic.

"Právě teď navrhujeme jednání o rezoluci k zastavení palby v Halabu. Tato rezoluce přiměje každého, aby čelil své odpovědnosti: ti, kteří rezoluci neodhlasují, riskují, že budou odpovědni za spoluúčast za válečné zločiny," uvedl Ayrault ve francouzském parlamentu.