"Chceme je živé. Už jsou to dva roky bolesti a utrpení. Tato prokletá vláda nás už dva roky tahá za nos, svolává schůze, ale nikdy nic nevyřešila. S vaší pomocí svrhneme tuto prohnilou vládu," prohlásil mluvčí rodin. "Mexičané nechtějí další dva roky snášet ty prokleté vrahy," stálo podle agentury AFP na jednom z transparentů.

Mexická justice tvrdí, že studenty, kteří přišli do města připravovat demonstraci, zatkli zkorumpovaní policisté a předali drogovému gangu. Jeho členové si podle úřadů studenty spletli s členy konkurenční drogové organizace, studenty zabili a jejich těla spálili na skládce. Nezávislí experti ale tuto oficiální verzi zpochybnili. Podle nich je nemožné, aby bylo na uvedené skládce spáleno tolik těl.

Mexický prezident Enrique Peña Nieto už dříve slíbil, že nechá rozšířit vyšetřování, aby byli zjištěni konkrétní viníci. A to i kdyby mělo jít o příslušníky bezpečnostních sil nebo činitele tamních úřadů. Osud 43 studentů, jejichž zmizení v noci na 27. září 2014 vyvolalo po celém světě rozhořčení a v Mexiku vlnu protivládních demonstrací, ale stále není objasněn.

Obyvatelé kritizují prezidenta i za to, že podle nich toleruje korupci ve státní správě a porušování lidských práv. V polovině září demonstrovaly tisíce lidí, kteří nesli transparenty, na nichž vyzývali hlavu státu k okamžité rezignaci. Popularita prezidenta od jeho nástupu do úřadu v prosinci 2012 nyní klesla na 23 procent.