Více než polovina obětí bojů jsou civilisté. Zahynulo jich 3799 a dalších 6711 utrpělo zranění. "Civilisté v Jemenu nesnesitelným způsobem trpí... zatímco ti, kteří jsou za porušování lidských práv odpovědní, beztrestně unikají spravedlnosti," řekl vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn.

Podle dnes zveřejněné zprávy OSN jsou hlavní příčinou smrti civilistů nálety koaličních jednotek vedených Saúdskou Arábií, které podporují mezinárodně uznávanou jemenskou sunnitskou vládu prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího. Na druhé straně konfliktu stojí šíitští povstalci ze severu země podporovaní Íránem a také bývalým jemenským prezidentem Alím Abdalláhem Sálihem.

Koalice vedená Saúdskou Arábií rovněž používá v obytných oblastech kazetovou munici, což může být považováno za porušování mezinárodních práv, konstatuje zpráva OSN.

Rebelové zase podle 22stránkové zprávy na oblasti obývané civilisty útočí raketami a minometnými střelami a používají nášlapné miny.

Zpráva OSN rovněž kritizuje údajné útoky amerických bezpilotních letounů a verbování dětských vojáků a poukazuje na fakt, že řada útoků je vedena proti civilním zařízením, jako jsou nemocnice, školy či tržiště.

Komisař Zaíd žádá, aby byl vytvořen mezinárodní nezávislý orgán, který by předpokládané porušování lidských práv v Jemenu vyšetřil.

Konflikt v Jemenu začal v roce 2014, kdy šíitští povstalci obsadili metropoli Saná a postupovali dále na jih. Saudská Arábie a další arabské státy se do konfliktu zapojily loni v březnu, aby podpořily jemenskou sunnitskou vládu, která musela uprchnout do exilu. Podle různých zdrojů si konflikt vyžádal 6600 až 9000 obětí.