"Pan premiér dobře věděl, že jsem tady. Věděl, že pan Bělobrádek (Pavel, předseda KDU-ČSL) je pryč. Nechápu, proč se dělají takové naschvály, že se to svolá na takový termín. Tady bylo pozváno iks lidí na toto jednání a já jsem to nebyl ochoten zrušit. V pondělí se budeme celý den dohadovat na rozpočtu, tak myslím, že by to počkalo do pondělka," mínil Babiš.

Schůzku po středečním hlasování o protikuřáckém zákonu mimořádně svolal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Předpis Sněmovnou neprošel kvůli části poslanců vládního hnutí ANO, i když kabinet zákon schválil. ČSSD a ANO se kvůli tomu obviňují z porušení koaliční dohody či podrazů. "Já jsem jednání svolal na dnešek, protože se bylo třeba dohodnout před pondělním jednáním vlády, aby měl ministr Němeček jasné zadání," řekl Sobotka. Vládní kabinet by měl v pondělí opětovný návrh zákona předřadit a projednat ho jako první.

"Je to celé šaškárna pana Němečka (Svatopluk, ministr zdravotnictví za ČSSD). Pan Němeček dělá z lidí blbce a z nás taky," prohlásil Babiš. Podle něj měl Němeček vystoupit proti pozměňovacímu návrhu poslance ODS Marka Bendy, který zaváděl kuřárny v restauracích a kvůli němuž část ANO zákon shodila. "Proč byl neutrální? Byla to dohoda ČSSD a pana Bendy. Pan Němeček neprosadil ten svůj zákon, protože to byl podraz," prohlásil Babiš.

Přiznal, že osm poslanců ANO, kteří Bendův návrh podpořili, udělalo chybu. Podle předsedy část ANO poté pro zákon nehlasovalo, protože byl po přijetí Bendova návrhu odlišný od verze schválené vládou. Podle něj ČSSD ve Sněmovně již poněkolikáté použila stejný postup.

"Je to stejná metoda. Stejně to udělal Šincl (Ladislav, ČSSD) s pojišťovnami, stejně to bylo s hazardem. Akorát z nás dělají blbce, protože my nemáme tyhle způsoby ve Sněmovně, my nemáme tuhle tradici, že lobbisti ovlivňují velké politické strany a ty se tváří, že něco chtějí, a v reále dělají úplný opak," uvedl Babiš.

Ohledně budoucnosti vlády na dotaz ČTK uvedl, že všechno je o lidech. "Můžu říct, že s panem ministrem Hermanem (Danielem, KDU-ČSL) mám skvělou spolupráci. Spolupracujeme, řešíme věci, nevzkazujeme si přes média. Stejně to mám s paní Valachovou (Kateřinou, ČSSD) a dalšími. S některými ale platí opak," uzavřel Babiš.

Pro protikuřácký zákon hlasovalo ve středu 80 ze 175 přítomných poslanců, 42 bylo proti. Ke schválení chybělo osm hlasů. Z poslanců ANO hlasovala pro vládní návrh jen zhruba třetina přítomných. ČSSD a lidovci kvůli tomu hovořili o porušení koaliční dohody i o podlehnutí tabákové lobby. Podle Sobotky byl postup ANO v rozporu s dobrým fungováním koalice.