Sistáního mluvčí dnes vydal prohlášení se stanoviskem velkého ajatolláha, který je respektovaným hlasem šíitského islámu. "Sajjid Sistání doporučuje, aby se respektovala etika džihádu (svaté války). Nechovejte se tvrdě a zrádně. Nezabíjejte starce, ani chlapce, ani ženu a neporážejte strom, pokud nemusíte," sdělil mluvčí s odkazem na výroky proroka Mohameda.

Fallúdža byla dějištěm tvrdých bojů mezi sunnity a šíity po svržení bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Panují obavy, že vysoké ztráty na životech civilistů by mohly toto nepřátelství oživit.

Sdružení muslimských duchovních v Iráku, které vzniklo v roce 2003 a které zahrnuje konzervativní sunnity, útok na Fallúdžu označilo za "nespravedlivou agresi a odraz pomstychtivého postoje ďábelských sil proti městu".

Sistání má značný vliv na irácké šíity a právě jemu se podařilo přimět šíitské milice, aby se před dvěma lety seskupily v koalici, která se nyní snaží zastavit postup bojovníků IS Irákem.

Mluvčí Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky (UNHCR) Leila Jane Nassifová řekla, že od pátku se podařilo z Fallúdže uprchnout asi 80 rodinám, avšak v několika případech se to neobešlo bez ztrát na životech. Nassifová také řekla, že muži a mladíci byli od rodin odloučeni a odvedeni k výslechu na vojenskou základnu Habbáníja. Armáda chce zjistit, zda mezi uprchlíky nejsou lidé napojení na IS.

Podle iráckých představitelů i humanitárních organizací brání Islámský stát lidem v tom, aby Fallúdžu opustili. Od pondělního zahájení ofenzivy se prý z města podařilo uprchnout jen dvaceti rodinám. Dnes zatím neuprchla žádná, protože islamisté přísně kontrolují všechny cesty vedoucí z města. Těm, kteří se pokusí utéct navíc hrozí smrtí.

Hnutí Islámský stát nyní čelí tlaku nejen v Iráku, ale také v Sýrii. V provincii Rakka, kde má tato organizace hlavní stan, proti němu začala tento týden intenzivně bojovat koalice kurdských a arabských oddílů. Jejich mluvčí řekl, že cílem boje není osvobodit provinční středisko Rakka, ale sever provincie.

Američané a jejich spojenci podnikli v úterý 17 náletů na islamistické pozice v Iráku a Sýrii. Celkem 15 leteckých úderů zasáhlo cíle nedaleko osmi iráckých měst včetně Fallúdže. Třikrát bylo vypáleno na pozice radikálů u města Mosul, které mají irácké jednotky rovněž v plánu v nejbližší době osvobodit.