Stavbaři například vyměnili střešní krytinu či okna, ve všech místnostech položili nové podlahy. "Museli jsme doplnit prvky, které byly původně v interiéru i exteriéru budovy. Opravili jsme fasádu, položili novou dlažbu na chodbách, byly zrestaurované zámečnické prvky na schodišti, ale především byla zrestaurována původní kaple, včetně nástěnných maleb," uvedl krajský radní pro investice Josef Dvořák.

V budově vzniklo kromě auly a ředitelny také 24 učeben, dvě tělocvičny či 16 kabinetů a sborovna. "Máme 553 žáků a sedm desítek zaměstnanců. Ta škola nám je akorát, vejdeme se do ní. Měli jsme možnost si nadiktovat, kde co chceme mít, takže si myslím, že nám bude sedět," řekla dnes novinářům ředitelka školy Jana Vitvarová. Škola, která vychovává především úředníky, účetní, ekonomy a sociální pracovníky, dosud sídlila v městském školním objektu V Lipkách a také v krajské budově ve Stěžerách.

Historická budova postavená v letech 1901 až 1902 sloužila původně pro výchovu a léčbu děti s poruchami sluchu a řeči. Později ji využívala královéhradecká fakultní nemocnice. Od roku 2004 byla budova nevyužitá. Kraj objekt získal od státu v roce 2008 jako náhradu za převod bývalého sídla krajského úřadu ve Wonkově ulici hradeckému úřadu práce. Poté pro ni několik let hledal využití, hovořilo se například o léčebně dlouhodobě nemocných. Na přestavbu objektu získal evropskou kraj dotaci necelých 45 milionů korun.

Otevřením školy však stavební práce v areálu nekončí, nyní stavbaři pracují na opravách interiéru přístavby postavené v 70. letech. "Během dvou měsíců bude funkční Evropský dům, od 1. dubna spouštíme provoz, budou tam instituce, které se zabývají evropskými penězi," řekl hejtman hradeckého kraje Lubomír Franc.

Kraj také připravuje výstavbu stravovacího zařízení pro školy, které v oblasti dlouhodobě citelně chybí. Studenti ze středních škol z této lokality dosud musí využívat jídelnu v Hradecké ulici, která je 1,5 kilometru daleko a cesta tam zabere téměř 50 minut. "Nová jídelna by měla vzniknout v budově výměníku tepla, připravujeme projektovou dokumentaci," uvedl Franc. Podle Dvořáka by nová jídelna s kapacitou pro 1200 strávníků mohla začít fungovat v roce 2017. Součástí přestavby výměníku na jídelnu má být také výstavba parkovacích ploch a oprava oplocení. Náklady na výstavbu a vybavení jídelny se odhadují na zhruba 27 milionů korun bez DPH.