Kaboré získal 53,5 procenta hlasů a díky nadpoloviční většině zvítězil již v prvním kole voleb. Jeho nejsilnější konkurent Zephirin Diabré obdržel 29,7 procenta a těsně před oficiálním oznámením výsledků uznal svou porážku.

Stovky Kaborého příznivců se v pondělí večer shromáždily před sídlem jeho volebního štábu a oslavovaly vítězství již ve chvíli, kdy byly známy teprve dílčí výsledky. Později se k nim připojil i poražený sok Diabré.

Kaboré byl klíčovou postavou ve vládě prezidenta Blaise Compaorého, který byl loni svržen a nahrazen momentálně dosluhujícím dočasným prezidentem Michelem Kafandoem. Ten byl v září zbaven moci pučisty podporujícími návrat Compaorého k moci, po několika dnech však převrat skončil. Dočasná vláda poté zemi dokázala připravit na volby, z nichž zákonem vyloučila Compaorého, který se moci chopil rovněž pučem před 27 lety a od té doby vyhrál několikery podle všeho zmanipulované volby.

Kaboré se s Compaorém rozešel v lednu loňského roku, kdy usiloval o změnu ústavy umožňující mu rozšíření moci.

"Tyto volby proběhly poklidně a čistě, což ukazuje na vyspělost obyvatel Burkiny Faso," prohlásil podle Reuters šéf volební komise Barthelemy Kere.

Voleb se podle něho zúčastnilo 60 procent z 5,5 milionů oprávněných voličů, o jejichž hlasy se ucházelo celkem 14 kandidátů. Hlasování původně plánované na polovinu října bylo kvůli zmíněnému převratu odloženo o půldruhého měsíce.