Muži ve věku 25 a 69 let přiznali, že pracovali pro elitní íránské Revoluční gardy. "Máme nezvratné důkazy, že se nechali naverbovat do íránské špionážní skupiny. Úkolem této skupiny bylo provádět teroristické útoky v tomto městě (Nairobi), jejichž terčem byly nejen západní, ale i naše zájmy," řekl podle AP Boinnet.

Keňští vyšetřovatelé věří, že z případných atentátů této tajné skupiny by nebyl viněn Írán, ale islamistické milice Šabáb ze sousedního Somálska.

Milice Šabáb napojené na Al-Káidu usilují o zavedení islámského práva šaría v Somálsku. V roce 2011 se vojákům z Keni a dalších zemí Africké unie podařilo Šabáb vytlačit z Mogadiša a později i z většiny jižního a středního Somálska, které předtím ovládal. Milice od té doby provádějí rozsáhlé teroristické akce i v Keni.

Íránští agenti jsou v posledních letech podle AP podezřelí z útoků po světě, včetně Ázerbájdžánu, Thajska a Indie. Většina spiknutí míří podle agentury AP na izraelské cíle. Podle AFP byly již v minulosti v Keni, která je spojencem Izraele, terčem atentátů izraelské zájmy.