Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyrábí jadernou bombu? Írán prudce zvýšil zásoby obohaceného uranu, varují experti

Autor: ČTK, swp - 
26. února 2024
19:48

Írán v posledních měsících výrazně navýšil zásoby obohaceného uranu, ačkoli mírně snížil množství uranu obohaceného na úroveň, která má blízko k výrobě jaderné bomby. Ukázala to dnes důvěrná zpráva Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kterou získaly agentury Reuters a AFP k nahlédnutí. V samostatné zprávě pak MAAE vyjádřila sílící obavy ze schopnosti země vyrábět jaderné zbraně.

Agentura v pravidelné čtvrtletní zprávě uvádí, že celkové íránské zásoby obohaceného uranu činily k 10. únoru 5 525,5 kilogramu proti 4 486,8 kilogramu na konci října. To je podle MAAE více než 27násobek limitu povoleného mezinárodní dohodou z roku 2015, která upravovala jaderné aktivity Teheránu výměnou za zrušení mezinárodních sankcí. Írán tak pokračuje v posilování svého jaderného programu, přestože popírá, že by jeho konečným cílem bylo získání jaderné zbraně, poznamenala AFP.

V roce 2015 Írán podepsal se světovými mocnostmi dohodu, jejíž součástí bylo zmírnění sankcí výměnou za omezení jaderných ambicí Teheránu a záruky, že Írán nebude vyvíjet jaderné zbraně. Dohoda Íránu umožňovala obohacovat uran maximálně na 3,67 procenta. Tehdejší americký prezident Donald Trump ale v roce 2018 od dohody odstoupil a sankce obnovil. Írán pak začal dohodu porušovat a jednání o její obnově stagnují. Zkomplikovala je i zjištění o vojenské spolupráci Teheránu s Moskvou při ruské agresi na Ukrajině.

„Írán činí veřejná prohlášení o svých technických schopnostech, což dále zvyšuje naše obavy,“ uvedl ve zprávě generální ředitel agentury Rafael Grossi a znovu vyzval Teherán k „plné spolupráci“.

Agentura Reuters si ve zprávě MAAE všímá, že Írán naředil 32 kilogramů uranu obohaceného až na 60 procent k produkci 98 kilogramů uranu obohaceného až na 20 procent. Odhaduje se přitom, že celkové íránské zásoby uranu na úrovni 60 procent, od níž zbývá jen krok k 90procentní kvalitě potřebné pro výrobu jaderné zbraně, se za poslední čtvrtletí snížily jen o 6,8 kilogramu na 121,5 kilogramu.

Vysoce postavený nejmenovaný diplomat nicméně dnes agentuře Reuters řekl, že Írán v současné době vyrábí uran obohacený až na 60 procent tempem přibližně devíti kilogramů měsíčně, k němuž se vrátil na konci listopadu po loňském zpomalení. Grossi minulý týden v rozhovoru s agenturou Reuters hovořil o tempu sedmi kilogramů měsíčně.

MAAE v uplynulých měsících konstatovala, že nemá dění v íránských střediscích plně pod kontrolou například kvůli demontáží monitorovacích zařízení ze strany Íránu. Některým inspektorům agentury Írán odebral akreditace, uvedla MAAE v dřívějších zprávách.

Uživatel_5766095 ( 27. února 2024 09:04 )

Do Íránu jsme darovali miliony kusů munice a zbraní, tak by nám za to mohli alespoň jednu atomovou bombu darovat oni.

Zobrazit celou diskusi