Španělští policisté provedli razii v jednom z domů v centru Barcelony, kde zatkli dva muže marockého původu ve věku 42 a 32 let. Podle vyjádření ministerstva jsou podezřelí, že se především na internetu pokoušeli rekrutovat nové sympatizanty IS a posílat je na bojiště v Sýrii či Iráku.

Třetí zadrženou byla 24letá žena z nedalekého města Granollers, která se chtěla připojit k radikálům přímo v jejich působišti. Podle ministra Jorgeho Fernándeze Díaze "měla sbalené kufry na cestu do Afghánistánu".

Španělské bezpečnostní složky stejně jako jejich kolegové v řadě dalších evropských států zesílily pátrání po teroristech po nedávných pařížských útocích, při nichž zahynulo 130 lidí.

Mezi třemi lidmi zatčenými v Maroku jsou dva turečtí občané, kteří byli napojeni na IS. Podle úřadů odposlouchávali soukromé telefonáty, k čemuž využívali vyspělou techniku. Spolu s nimi byl za stejnou činnost zadržen jeden Maročan.

Marocké úřady podle agentury Reuters uvedly, že od pařížských útoků se jim podařilo objevit a zlikvidovat tři teroristické buňky.