Podle Orbána má pravdu někdejší polský premiér a nynější šéf summitů Donald Tusk, když připomíná, že země ze západu EU se v názorech na nynější masivní migrační vlnu liší od zemí ze středu Evropy. Také touto věcí se proto podle něj budou premiéři V4 v Praze zabývat.

"Rádi bychom spolupracovali a našli společný hlas, musíme na tom pracovat," řekl předseda maďarské vlády. Až po pražském jednání ale bude podle něj možné říci, zda jsou země V4 v pohledu na migrační krizi jednotné.

Lídři států evropské osmadvacítky se kvůli gradující migrační krizi mimořádně sešli už letos v dubnu. V posledních dnech se z různých míst opět ozvaly návrhy na další svolání mimořádného summitu. Tusk, který unijní vrcholné schůzky svolává a řídí, dal ale dnes před jednáním s Orbánem najevo, že různými aspekty migrační problematiky by se měli premiéři a prezidenti zemí EU zabývat až na svém příštím řádném zasedání v polovině října.

Proti mimořádnému summitu se tento týden v textu pro některé evropské deníky postavil i šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Ten by měl příští týden v europarlamentu představit nejnovější návrhy evropské exekutivy na řešení situace.

Podle Orbána mají evropské země různé historické zkušenosti s muslimskou populací a také v tom může být podle něj kořen rozdílných pohledů na nynější situaci. "Každý má právo se rozhodnout, zda chce ve své zemi velké počty muslimů. Pokud s nimi chtějí společně žít, mohou. My nechceme a myslím, že máme právo se rozhodnout," prohlásil Orbán. Maďarům se podle něj na základě 150 let zkušeností nelíbí "důsledky existence" velkých muslimských komunit a mají prý na to právo.

Předseda maďarské vlády dnes také odmítl srovnání plotu na hranici se Srbskem s někdejší železnou oponou rozdělující kontinent. "První plot mezi Rakouskem a Maďarskem byl proti nám. Tenhle je pro nás. To je základní rozdíl," řekl.