Koalice TOP 09, ČSSD, KDU-ČSL a zelených s podporou Pirátů měla v zastupitelstvu většinu - 25 ze 45 hlasů. Po Praze 4 jde o druhou pražskou radnici, kde se po loňských volbách zhroutila rada.

Obě strany, které rozpad koalice v noci na středu iniciovaly, podepsaly podle Budína memorandum o spolupráci s ANO, ODS a Patrioty, ochotni jsou spolupracovat i s lidovci. ANO, které ve volbách zvítězilo, skončilo nakonec v opozici, stejně jako ODS, která Praze 5 dlouhé roky vládla.

Jako oficiální důvod rozvázání koaliční smlouvy strany uvedly nekomunikativnost starosty, který se prý kvůli osobním problémům naplno nevěnuje práci pro městskou část. "Za zásadní problém zelení zastupitelé vnímají fungování procesu veřejných zakázek, nakládání s majetkem, neadekvátní čerpání rezervy rozpočtu a reorganizaci úřadu, která paralyzovala jeho chod," uvedl Budín.

"Není to standardní postup, jinak by okamžitě neiniciovali výpověď smlouvy, ale vyvolali by dohodovací řízení," tvrdí Klíma. Odkázal při tom na tajně pořízenou nahrávku, na které údajně mluví Jan Skalický, neúspěšný kandidát ve volbách a někdejší Jančíkův spolupracovník, o spolupráci se Stranou zelených. Takové praktiky připomínají kauzu odposlechů někdejšího pražského primátora Pavla Béma (ODS) s lobbistou a podnikatelem Romanem Janouškem, řekl.

Zelení ale tvrdí, že s TOP 09 o problémech koalice jednat chtěli, ale nedostalo se jim žádné odpovědi. Radnice navíc podle nich ve středu účelově informovala, že koalice se nerozpadá. Nahrávka podle nich dokazuje, že koaliční jednání jsou vedená transparentně. "Kdy během obou nahrávek pan Skalický deklaruje, že vše rozhoduje Lukáš Budín a že pan Skalický je pouze jeho vyjednavač," uvedli v prohlášení

Zástupci TOP 09, ČSSD a KDU-ČSL dnes odpoledne v dopise uvedli, že výpověď koaliční smlouvy považují za neplatnou. "Akt zaslání výpovědi není v souladu s koaliční smlouvou. Vnímáme to jako podnět k dohodovacímu řízení," píše se v dopise. Už ve středu radnice vydala oficiální vyjádření, v němž informace o blížícím se rozpadu koalice dementovala.

Jančíkovu někdejší vládu v Praze 5 provázela řada kauz. Mezi nimi bylo například údajné najetí do strážníka po povodni v roce 2002, prodej pozemků Českých drah na Smíchově, sporný pronájem Ženských domovů nebo prodej obytného domu v Zubatého ulici. Jančík byl starostou mezi lety 2002 až 2010. Vloni v komunálních volbách neúspěšně kandidoval v čele Konzervativní aliance 2014.