"Co se týče kvót, zůstáváme na své pozici, že kvóty mají být dobrovolné na principu připravenosti zemí. Zároveň jsme zásadně proti tomu, aby se debata o migraci zúžila pouze na téma kvót. Kvóty nemají nic společného s řešením problému. Je třeba řešit věci tam, kde vznikají a hovořit o příčinách, ne pouze o následcích," řekl Lajčák.

Pro spravedlivé rozdělování uprchlíků mezi členské země EU se v uplynulých dnech vyslovili německá kancléřka Angela Merkelová a španělský premiér Mariano Rajoy. Podobný postoj zastává také Rakousko. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius zase označil za skandální, že některé evropské země kvóty ohledně uprchlíků odmítají.

Podle šéfa slovenské diplomacie Lajčáka je třeba řešit příčiny migrace a pomoci zemím, z nichž migranti proudí do EU. "Evropská unie se aktivně angažuje v Sýrii. Jsou země, které tam dodávají zbraně a které trénují opozici vůči (tamnímu) režimu. Jistým způsobem přispíváme k tomu, že v Sýrii je občanská válka, kvůli které přicházejí migranti," řekl Lajčák.

Slovensko také hodlá prosazovat, aby v zemích původu uprchlíků nebo ve státech, kterými migranti procházejí, byly zřízeny bezpečné zóny s poskytnutím humanitární pomoci. Dále by uvítalo společnou unijní akci proti převáděčům.

Slovenský ministr zahraničí také upozornil, že přes země, které mají odpovědnost za ochranu schengenské hranice procházejí migranti volně, aniž byli zastaveni a identifikováni. "Je třeba důsledně plnit ochranu schengenských hranic. Nyní se sem (do EU) dostávají desítky tisíc lidí bez toho, aby je někdo kontroloval," uvedl Lajčák. Dodal, že Slovensko je připraveno finančně, materiálně i personálně pomoci při ochraně vnějších hranic schengenského prostoru.

O migrační krizi budou v pátek jednat v Praze premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska, tedy zemí visegrádské čtyřky (V4). O týden později se v české metropoli podle Lajčáka opět sejdou ministři zahraničí zemí V4 a zástupce Lucemburska, které EU nyní předsedá.

Později Lajčák během návštěvy Bukurešti uvedl, že příliv uprchlíků do Evropy by mohl sjednotit slovenskou krajní pravici, což je podle něj "děsivý výhled". "Naše společnost nemá žádnou zkušenost s migrací. Existují jasné rozdíly mezi novými a starými členskými státy (EU)," řekl ministr v rozhovoru s agenturou AP. Západní Evropa podle něj byla "mnohonárodnostní a mnohonáboženská", zatímco na Slovensku nebyla jediná mešita. Dodal, že migranti "nechtějí na Slovensko. Chtějí do Německa, do Švédska, do zemí, kde získají větší výhody." Uprchlíci podle něj "ani na začátku své cesty nevědí, že Slovensko existuje".