"Novou mateřskou školou jsme vyřešili nedostatek míst v rámci města," uvedl jičínský starosta Jan Malý. Zatímco v předchozích letech byl v Jičíně nedostatek míst v mateřských školách, při květnových zápisech bylo možné přijmout dokonce dětí mladší tří let či bez trvalého bydliště v Jičíně.

"Z hlediska demografického vývoje bude v nejbližších letech počet dětí v mateřských školách stagnovat, respektive se mírně sníží. Nárůst požadavků na umístění se nyní projevuje ve školách základních," uvedl Miroslav Kazda z odboru školství jičínské radnice. Objekt původní mateřské školy zůstává i nadále v provozu. "Je to tu všechno pro nás i pro děti nové, prostory jsou velké a barevné, děti jsou nadšené a moc se jim tu líbí," řekla ČTK ředitelka školy Lenka Vondráková.

Královéhradecký kraj, města i obce tradičně využily prázdninové měsíce k opravám a rekonstrukcím školních budov. V některých případech však stavbaři práce nestihli dokončit. Například v Základní škole Poděbradova v Jičíně měla do konce srpna skončit oprava sociálních zařízení ve třetím patře, firma však provedla pouze některé bourací práce a rozvody. "Budeme se snažit, aby byly toalety zprovozněny co nejdříve, i za cenu toho, že práce budou probíhat během školního roku," uvedl ředitelka škola Michaela Štálová.

Podle odhadů hejtmanství dnes do prvních tříd základních škol v kraji nastoupilo 6400 dětí, což je o necelé dvě stovky více než minulý rok. Na střední školy v kraji dnes nastoupilo zhruba 6600 žáků, což je zhruba stejně jako na začátku loňského školního roku. Například hradecká radnice předpokládá, že do prvních tříd nastoupilo 1047 dětí. Celkem bude v hradeckých základních školách 7618 žáků, kapacita škol je přitom 9057 míst.