O neshodách uvnitř pražského ANO, které vloni v metropoli vyhrálo volby, se neoficiálně mluví už několik týdnů. Spekuluje se hlavně o možné výměně primátorky, která údajně ztratila podporu u vedení strany. V médiích se objevily informace o tom, že by ji mohla nahradit náměstkyně Eva Kislingerová. Nikdo to ale zatím nechtěl potvrdit.

"Předsednictvo hnutí pozve primátorku, naše zastupitele a zástupce pražské organizace hnutí a bude se zabývat situací v pražské koalici ve vztahu k panu (náměstku Matěji) Stropnickému a vyslechne stanovisko primátorky a zastupitelů," napsal ráno v textové zprávě Babiš. Odpoledne pak uvedl, že setkání se uskuteční dnes ve 21:00.

Předseda zastupitelského klubu Michal Hašek podle Babiše vyčítá Krnáčové, že "nedostatečně komunikuje dovnitř hnutí". Krnáčová výtky uznala. "Komunikace není mou nejsilnější stránkou, a proto jsem kritiku uznala a rozhodla se, že na sobě v tomto ohledu budu pracovat," napsala médiím. Chce dál pracovat na řešení situace kolem tunelu Blanka, opencard nebo hazardu. "Byla by škoda zahodit tvrdou práci a energii mnoha lidí," uvedla.

Pražské předsednictvo ANO ani radní se k situaci nechtějí vyjadřovat. Místopředseda předsednictva Radek Lacko v prohlášení pro ČTK uvedl, že klub minulý týden většinou hlasů vyslovil primátorce nedůvěru a vedení pražské buňky se s tímto závěrem v pondělí ztotožnilo. Radní za ANO podle informací ČTK dnes odmítli primátorku podpořit účastí na chystané tiskové konferenci. Krnáčová ji proto na poslední chvíli zrušila a vydala písemné prohlášení.

V posledních dnech se uvnitř pražské koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) naplno rozhořel spor, který se týká primátorky a náměstka primátorky Matěje Stropnického (Trojkoalice/SZ). Několik měsíců doutnající rozepře naplno eskalovaly minulý týden, kdy zástupci ANO a ČSSD vyzvali Trojkoalici k výměně Stropnického. Krnáčová převzala do gesce stavební předpisy, které do té doby připravoval Stropnický. Podle zdrojů z ANO ale není důvodem k nedůvěře jen spor se Stropnickým. "Primátorka jedná jako sólista, není týmová hráčka," řekl nejmenovaný člen ANO.

Na bouřlivou situaci v ANO dnes reagovali i koaliční partneři. Pražská ČSSD vyzvala členy ANO, aby dění vysvětlili. "Hlavní město Praha nemůže mít v žádném případě primátorku, která nemá nezpochybnitelnou podporu svého politického klubu," uvedl předseda krajského výkonného výboru ČSSD Miloslav Ludvík. Místopředseda klubu Trojkoalice Jan Wolf ctí právo každé strany rozhodovat o vlastních personáliích. "Budeme čekat, s čím nyní přijdou, s jakým vysvětlením a návrhy," řekl Wolf.

Podle opoziční TOP 09 je vyjádření nedůvěry logickým krokem, protože "primátorka dělá ostudu Praze i celé straně". Předseda pražské ODS Filip Humplík uvedl, že ANO vnáší do vedení města chaos. "Měli zůstat u rozdávání koblih a párků," tvrdí.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.