Problém se objevil minulý týden, když chorvatská média zveřejnila přepis rozhovoru, při němž se prý slovinský zástupce v arbitrážním soudu domlouval na taktice dalšího postupu s pověřenkyní slovinského ministerstva zahraničí pro tuto záležitost. Záznam tak prý prokázal podjatost slovinského arbitra, který nepřípustně ovlivňoval ostatní soudce a zkompromitoval celý soud. Ve čtvrtek oba muži ze svých funkcí odstoupili.

Na arbitráži se obě země dohodly v listopadu 2009 a Slovinci s ní v létě následujícího roku těsnou většinou vyslovili souhlas v referendu. Pro Záhřeb byl výsledek hlasování úlevou, protože Slovinsko, které v té době už bylo členem Evropské unie, bylo rozhodnuto blokovat vstup Chorvatska do unie, dokud nebude územní spor vyřešen.

Obě strany se zavázaly, že budou rozhodnutí mezinárodní arbitráže respektovat. Pětičlenný soud tvoří tři nezávislí zahraniční soudci a dva zástupci Slovinska a Chorvatska.

Hraniční spory obou zemí se týkají hlavně Piranského zálivu. Slovinsko se dožaduje přiznání volného přístupu na otevřené moře, pokud by ale námořní hranice vedla podle návrhu Chorvatska, musela by teoreticky každá slovinská loď při plavbě žádat o chorvatský souhlas.

Slovinská média dala najevo podezření, že nynější kolotoč kolem "zkompromitovanosti" arbitrážního soudu připravily chorvatské tajné služby kvůli neformálním informacím, podle nichž soudci uvažují, že dají za pravdu Slovinsku.