"Čekají nás krajské volby příští rok. Je potřeba v krajích rozlomit rudooranžové koalice. Není možné, aby krajská školství vedli komunisté," řekl Bělobrádek. V několika krajích sociální demokraté vytvořili koalici s komunisty. KDU-ČSL má podle Bělobrádka na to, aby zaútočila na vítězství v několika krajích sama nebo v koalicích a aby po několika letech opět měla své hejtmany.

Sociální demokraté s komunisty uzavřeli koalice v devíti krajských zastupitelstvech. Hejtman za KSČM je pouze v Ústeckém kraji. Krajské školství mají komunisté na starosti například v Jihočeském a Královéhradeckém kraji, kde spadá pod radního Tomeše Vytisku a Táňu Šormovou.

Místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá považuje Bělobrádkův sen o rozlomení rudooranžových koalic v krajích za úsměvný. "O volbách rozhodují především občané," uvedla dnes ve zprávě zaslané ČTK. "Pokud Bělobrádek doufá, že mu pomůže splnit sen jeho víra, myslím, že může být příští rok na podzim velmi zklamán," dodala Vostrá.

Bělobrádek ve svém projevu ke zprávě předsedy zopakoval úspěchy lidovců ve volbách za poslední dva roky. Řekl, že straně se podařilo splnit tři cíle, které si vytkla před třemi lety, a to návrat do Sněmovny, oddlužení a vytvoření budoucnosti. "Ano, jsme zpátky," řekl Bělobrádek a sklidil potlesk delegátů. Úspěch straně podle něj umožnilo to, že zůstala konzistentní a nepodlehla tomu, aby se zbavila vlastních hodnot.

Šéf lidovců se zabýval i působením ve vládě. "Byly věci, které se nám nelíbí, byly věci, které jsme museli překousnout. Museli jsme přijmout věci, o kterých jsme si nebyli jisti, jestli jsou správné," řekl s tím, že to ale byla podmínka toho, aby lidovci mohli prosadit své volební priority. Těch je podle nich plněno z 80 procent.

"Jsem přesvědčen, že KDU-ČSL nemá v této zemi alternativu. Jsme stranou konzervativní, stranou, která je přesvědčena, že jsou hodnoty, které nebudou většinové. Pravdu nelze odhlasovat," dodal.