Jednání kontaktní skupiny se účastní zástupci Ukrajiny, Ruska, OBSE a proruských separatistů. Hlavním cílem je dospět k trvalému míru na východě Ukrajiny. Tamní rebelie, podporovaná podle přesvědčení Kyjeva a Západu Moskvou, si od loňského dubna už vyžádala více než 6200 lidských životů.

Různými aspekty vyřešení konfliktu se zabývají čtyři specializované podskupiny - pro politické, hospodářské, bezpečnostní a humanitární otázky. Podle představitele separatistů Vladislava Dějněga se dnes hovořilo zejména o volbách na územích kontrolovaných povstalci. "Shody však dosaženo nebylo," konstatoval podle agentury AFP.

Tagliaviniová ovšem i tentokrát pochválila konstruktivní práci vyjednávačů, kteří jako obvykle jednali za zavřenými dveřmi.

Situace v Donbasu se v poslední době opět zhoršila. Od 15. února sice platí příměří, podepsané o tři dny dříve v Minsku, je však neustále porušováno, z čehož se strany obviňují navzájem. Jak vládní síly, tak povstalci si přitom vyčítají i porušování dohody o stažení těžkých zbraní z dostřelu bojových linií.