Zájemci se mohou hlásit do 3. června. "Požadavek na tři roky praxe ve vedoucí pozici ve zdravotnickém zařízení rada zpřísnila na pět let," řekl dnes novinářům náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Ve výběrové komise pod vedením primátorky Adriany Krnáčové (ANO) zasednou kromě politiků a úředníků také odborníci z oblasti urgentní medicíny.

Radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO) odchod Schwarze minulý týden odůvodnil tím, že ani ředitel, ani odboráři nebyli přístupni kompromisu a nechtěli přijmout mediátora, který by řešil vleklé spory uvnitř pražské záchranky. Audit podle něho zjistil dlouhodobé personální problémy. Výměna ředitele tak byla nejlepší cestou k uklidnění sporů, uvedl Lacko.

"Subjekt jako pražská záchranná služba potřebuje po událostech z předcházejícího období co nejrychleji stabilizovat svou personální hierarchii. Výběr nového ředitele je v tomto ohledu tím nejlogičtějším primárním krokem, nemůžeme si dovolit příliš váhat," uvedl dnes v tiskové zprávě radní Lacko.

Rada Schwarze odvolala minulé úterý, do čtvrtečního večera byl přitom na služební cestě v Izraeli. "Jedná se podle mého názoru ze strany zřizovatele o velmi nestandardní postup. Byl nejen neočekávaný, ale neodpovídal ani doporučením auditu," řekl Schwarz. Své odvolání označil za "nejjednodušší a pohodlnou cestu pro neschopného manažera."

Po odchodu Schwarze už více než rok volala část zaměstnanců a odbory. Letos v lednu vyhlásily stávkovou pohotovost, kterou podpořilo 170 ze 450 zaměstnanců záchranné služby. Zaměstnanci si od loňského května stěžovali na špatné chování vedení záchranné služby. Ředitel pochybení opakovaně odmítl.

Pražští záchranáři loni ošetřili 110.413 pacientů, tedy asi 300 denně. Letos počet výjezdů za den vzrostl na 350 za den. Ročně hospodaří zhruba se 400 miliony korun, z nichž 60 procent dostává jako příspěvek od hlavního města, zbytek jí proplácejí zdravotní pojišťovny.