Za vůdce skupiny jsou podle DPA považováni dva muži ve věku 56 a 39 let. Dalšími zadrženými jsou 47letý muž a 22letá žena.

Domovních prohlídek se v Sasku a v Bavorsku, které hraničí s Českou republikou, a ve třech dalších spolkových zemích zúčastnilo asi 250 vyšetřovatelů. Zadržené policie podle AP obvinila z přechovávání výbušnin. Prozatím není jasné, zda skupina OSS měla již připravené plány útoků na konkrétní cíle.

Podle informací, které získala DPA z bezpečnostních zdrojů, extremisté chtěli spáchat atentát v nejbližší době, možná dokonce už nadcházející víkend. Prý na to poukazuje odposlechnutá komunikace členů skupiny. Atentát údajně měl zranit nebo zabít lidi a silně poškodit jednu budovu.

"Podle současného stavu vyšetřování bylo cílem skupiny provádět útoky v menších skupinách v Německu proti známým salafistům, mešitám a azylovým střediskům," uvedlo v prohlášení ministerstvo vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko. Za tímto účelem si prý zatčená čtveřice opatřila výbušniny.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére řekl že OSS je zjevně nová organizace. "Jsme velmi rádi, že jsme ji snad zadusili v zárodku, všechno ostatní ukáže vyšetřování," řekl ministr.

V posledních letech v Německu přibylo konfliktů mezi pravicovými extremisty a salafisty, kteří prosazují návrat k raným formám islámu. V roce 2013 úřady oznámily, že zmařily vraždu politika Národnědemokratické strany Německa (NPD) v Severním Porýní-Vestfálsku, plánovanou salafisty.

Podle de Maiziérea dnes zveřejněné statistiky rovněž potvrdily prudký nárůst počtu násilných činů spáchaných pravicovými extremisty. Loni bylo takových činů o 23 procent víc, než v předchozím roce. Z celkem 1029 takových útoků bylo 175 namířeno proti azylovým domům, což je trojnásobek ve srovnání s rokem 2013.