Izrael východní část Jeruzaléma zabral za války v roce 1967 a později město sjednotil a prohlásil za nedělitelné.

Premiér Benjamin Netanjahu těsně před volbami prohlásil, že nepočítá s tím, že za jeho nového mandátu vznikne Palestina, a ujistil také své příznivce, že bude stejně jako dosud podporovat výstavbu v židovských osadách i na východě Jeruzaléma. Volby vyhrál jeho pravicový Likud a Netanjahu nyní sestavuje příští vládu.

Z hlediska mezinárodního práva je kolonizace okupovaného území nelegální. Netanjahu i americká vláda coby hlavní spojenec Izraele dlouhodobě tvrdí, že nová výstavba se soustřeďuje na velké bloky osad, které by stejně v případě dohody o Palestině zůstaly součástí Izraele. Podle těchto výkladů tedy výstavba v osadách mírový proces nijak nekomplikuje. V osadách a ve východním Jeruzalémě žije přes půl milionu Židů.

List Haarec však dnes upozornil, že s Netanjahuovou kolonizační politikou přestávají souhlasit i mnozí pravicoví američtí Židé, kteří ho dosud jednoznačně podporovali. Patří k nim Elliott Abrams, který pracoval v administrativách prezidentů Ronalda Reagana a George Bushe a nyní je odborným pracovníkem nezávislého analytického centra Rady pro zahraniční vztahy. V minulosti obviňoval současného prezidenta Baracka Obamu a jeho vládu z neuvážené kritiky Netanjahuovy politiky v osadách.

Nyní ale časopis Foreign Affairs otiskl článek, v němž Abrams názor mění. Přiznává, že nejde jen o výstavbu v blocích osad, ale že se buduje i mimo ně. Podle něj v menších osadách roztroušených na Západním břehu Jordánu žilo v roce 2009 na 73.000 Židů a letos je jich tam už 93.000. Bude-li výstavba pokračovat nynějším tempem, "stihne" Netanjahu tyto malé osady do konce nového mandátu zalidnit 115.000 Židy.

Za takového stavu, přiznává Abrams, bude mimořádně obtížné a taky nákladné dohodnout se na vytvoření Palestiny. Přesto ale Abrams nevyzývá Netanjahua k zastavení výstavby, ale píše o návrhu, který Haarec označuje za bizarní. Židé z těchto osad by se prý měli připravit na to, že se stanou "usazenými přistěhovalci" v budoucí Palestině. Abrams také uznává, že prosadit takové řešení bude mimořádně obtížné.