"Popřát k jubileu Divadlu Drak přijedou také kolegové z Naivního divadla Liberec, Divadla Alfa, Divadla Minor, soubor Buchty a loutky, Divadlo Piki, Divadlo U Staré herečky, herec Karel Zima a další," řekla ČTK před zahájením večera Kalinová.

Divadlo Drak zahájilo oslavy 60. výročí svého založení 10. ledna uvedením úspěšného představení Poslední trik Georgese Méliése. Součástí projektu oslav divadla rozloženého do celého roku jsou koncerty i výstavy, které by měly dokreslit historii divadla a loutkářství. Oslavy doprovází logo Let’s 60!, které má představovat nejen hrdost na historii divadla, ale také myšlenku, že divadlo se nesmí zastavit a musí jít dál.

"V rámci oslav připravujeme ještě jednu akci, a to Drakovskou zabíjačku a tancovačku, která bude 7. prosince. Půjde už o takovou neformální akci, na které se chceme bavit a slavit. I tato akce bude samozřejmě pro veřejnost," řekla ČTK Kalinová.

Scéna vznikla v Hradci Králové v roce 1958 jako Východočeské loutkové divadlo. Drak se v názvu divadla, které na sebe začalo výrazně upozorňovat od konce 60. let, objevil v roce 1968. Divadlo vychází z tuzemské loutkářské tradice a je jednou z nejvýznamnějších českých loutkových scén. Své postavení Drak podtrhl od roku 1992 také provozováním Mezinárodního institutu figurálního divadla, místa konfrontace domácích a zahraničních tvůrců loutkového divadla. Od roku 2010 nabízí v Labyrintu Divadla Drak zájemcům možnost vyzkoušet si, jak vzniká divadelní inscenace.