"Unikátní estetika filmu fascinuje diváky stejnou měrou dnes jako před 60 lety, a tak byl jasnou volbou k digitálnímu restaurování. Karel Zeman se u Vynálezu zkázy plně inspiroval romány Julesa Verna, a to nejen námětem, ale i rytinovými ilustracemi jeho knih, které ho dovedly k novému výtvarnému stylu černobílého "proužkovaného" filmu," uvedla Kuthanová.

Výtvarná složka vycházela z původních ilustrací-rytin k Vernovým románům od dvojice francouzských malířů Édouarda Rioua a Léona Benetta. Záměrně naivizující triky byly inspirovány postupy francouzských snímků Georgese Mélièse z počátku 20. století. Půvab filmu podtrhl poetický scénář básníka Františka Hrubína a hudba filmového skladatele Zdeňka Lišky.

Vynález zkázy vypráví, jak tajemný a nebezpečný dobrodruh hrabě Artigas unese nadějného vědce, jenž stojí na okraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět.

Během programu bude návštěvníkům k dispozici odpočinková zóna se sedacími vaky a s ukázkami ze Zemanových filmů, fotokoutek s podmořským šlapacím kolem z filmu Vynález zkázy, panelová výstava o Zemanovi a Muzeu Karla Zemana, vědomostní hra propojující knižní předlohy s filmy Karla Zemana a mnohé další. Více informací je na www.muzeumkarlazemana.cz.