"Festival je určen pro uměníchtivé jedince, ať už z řad laiků, nebo profesionálů. Protože je multižánrový, je pro tanečníky, zpěváky, herce, fotografy, hudebníky - každý si v něm najde svůj obor," řekl ČTK ředitel festivalu Marin Dvořák. Kurzy, kterých se účastní lidé všech generací, jsou v češtině nebo angličtině. Letošní téma festivalu je Svobodě umění_Umění svobodu...! Motto Ponoř se do umění... se projevuje také na plakátech, kde jsou zachyceni lidé pod vodou.

"Letos je lektorů v Brně asi nejvíc, je jich 19 nebo 20. Protože je to 15. ročník, pojali jsme to trošičku velkoryseji. Poměrně velký zájem je o kreativní psaní, takže máme dva spisovatele: Alenu Mornštajnovou a Michala Viewegha," dodal Dvořák. Tanečních lektorů je přes deset.

Brněnský program dnes začal lekcí s tanečníkem Florentem Golfierem. Kurz s názvem Klaunský floorwork a pozemní akrobacie poučil zájemce například o cviku nazývaném chobotnice. S mírným zpožděním nabídl začátek festivalu také divadelní kurz s herečkami Kristýnou Frejovou a Martinou Krátkou.

"Líbila se mi koncepce festivalu 'pod vodou', takže jsme se ve finále rozhodly, že materiál, na kterém budeme pracovat, je divadelní hra Ondina. Je to taková variace na všechny možné příběhy o mořské víle, Rusalce a podobně," okomentovala kurz Frejová.

ProArt zůstane v Brně do 22. července, poté se přesune na zámek Valtice, kde 28. července skončí.

Myšlenka festivalu vznikla v Terezíně, kde plánovali uspořádat první ročník. Kvůli problémům s vodou a elektřinou se ale přesunul do Prahy. Druhý ročník festivalu se už konal současně v Brně a Praze. "Pak jsme přibírali další města, jako je Plzeň, Valtice, Liberec a tak dále," uvedl Dvořák.