Slavnostní zahájení uvede tradiční vlajkosláva, které se zúčastní všech 19 starostů festivalových měst. Rezidenčním umělcem 23. ročníku je skladatel, muzikolog a pedagog Miloš Štědroň. Program s podtitulem Hudba a humor v podání tuzemských i zahraničních hudebníků budou tradičně hostit města a městečka jižní Moravy, Vysočiny a Dolního Rakouska.

"Legendární klavírista Alfred Brendel tvrdí, že pro většinu interpretů a prakticky pro všechny posluchače dnešní doby je hudba zcela vážnou záležitostí. Právě proto se mnoho festivalů zaměřuje na ono vážné 'vznešeno' a jen málokteré na 'vznešeno' naruby tak, jak to udělá letošní Concentus Moraviae," uvedl dramaturg festivalu Jelle Dierickx. "Spojení hudby a humoru je většinou dílem hudebních klaunů, ale dá se toho podniknout mnohem víc než jen nahradit noty červenými nosy," dodal belgický muzikolog, dadaistický básník a performer.

Mezi hosty festivalu bude hudební klaunské duo Igudesman a Joo, program festivalu ale představí i subtilnější způsoby, jak uchopit téma humoru v hudbě. Řada kompozic bude obsahovat humor v rafinované podobě, například Beethovenovy Variace na Diabelliho valčík nebo Les soirées de Nazelles Francise Poulenca. Orchestr Berg s houslistou Martinem Zbrožkem ve svém vystoupení Pssst... Maestro přichází! bude parodovat různé charaktery dirigentů, piano show Zdenka Krále v autorském programu Souboj komiků přiblíží tvorbu a umění klavíristů Charlieho Chaplina a Luise de Funése.

Na kinokoncertu francouzský soubor Les Traversées baroques vyzkouší, zda legendární Pat a Mat funguje i s jinou než Skoumalovou hudbou, když doprovodí pět epizod animovaného filmu originální živou hudbou přednesenou na staré nástroje. "Jako vokalistka bych rozhodně nevynechala francouzské komické kantáty v podání geniálního Dominiqua Visse, který se na pódiu dokáže proměnit v cokoli od staré matrony až po mladého šviháka, s potěšením bych si poslechla oba programy, které nabídne všestranná a nezaměnitelná Iva Bittová," podotkla patronka festivalu, mezzosopranistka Magdalena Kožená.

Na vybrané koncerty je organizována doprava autobusem z Brna. Více informací je na www.festivalcm.cz