Binder sice studoval střední strojírenskou školu se zaměřením na jadernou energetiku, ale odmalička ho bavil dějepis. Část dětství prožil na zámku v Myslibořicích na Vysočině, kde byl domov důchodců a jeho rodiče tam pracovali. Otec jako údržbář a matka coby sanitární sestra. Pak se rodina vrátila na Bítov.

"Hrad byl pořád na dohled. Často jsem sem chodil na brigádu. Prolézal jsem všechny sklepy, mám to tu zmapované i po stavební stránce," říká Binder. Hrad byl v letech 1975 až 1992 kvůli opravám uzavřený. Památkáři pak sháněli zaměstnance a Binder byl jedním z těch nových. Prodával vstupenky a dělal na hradě průvodce. Poté se začal starat o provoz hradu a od roku 2006 je kastelánem, když jeho předchůdce Jiří Paukert šel do důchodu. Paukert, uměleckým jménem Kuběna, si sám místo tak zamiloval, že si vymínil, že na hradě dožije, a od loňska je pochovaný na starém bítovském hřbitově. Jestli si Binder zamiluje hrad stejně jako jeho předchůdce, že tu bude chtít i spočinout, zatím nechce spekulovat. "Je na to ještě dost času," říká.

Jako kastelán se zaměřuje zejména na nutné opravy. Hrad totiž nikdy neprošel celou rekonstrukcí a zbývá dodělat hradby z 15. století. Kastelánská práce je také prý hodně o papírování. "Sednu si každý den k mailům, je jich poslední dobou tak strašně moc. Je potřeba dělat hlášení do Kroměříže, do Prahy," uvedl Binder, který se o hrad stará s deseti zaměstnanci.

"Přes zimu se plánují opravy, restaurování. Sháníme firmy, které nám to nacení. Musíme mít posudky, aby se sehnal odpovídající restaurátor. Plánují se kulturní akce," uvedl kastelán a doplnil, že první polovina roku je vždy důležitá, aby se opravy rozjely. Aby rozuměl nejen investicím, ale i památkové ochraně musel si jaderný energetik doplnit odborné uměnovědné vzdělání, které dokončil před dvěma lety. "Byly to kurzy od hudby po malířství. Všechno jsem musel v rychlosti absolvovat," uvedl Binder. Sám úřaduje v místnosti, kde měl kancelář i správce hradu za barona Jiřího Haase.

"Hradní pane mi ale kolegové rozhodně neříkají, všichni si tykáme. Zaměstnanci jsou stejně jako já z okolí, jsou to lidi, co znám odmalička, je to rodinný klan," dodal Binder.