"Kolem domu už jsou poslední zbytky sněhu, meteorologové hlásí pěkný březen a už tento víkend se zahradami procházelo nemalé množství zvědavců, které počasí vylákalo ven. Protože jsme přes zimu nelenili, expozice je připravena," uvedl k přípravě na sezonu kastelán Libor Švec. Pracovníci správy hospitalu nyní v areálu rozmisťují lavičky, upravují zázemí pro návštěvníky a začínají pracovat v zahradě.

Pro zájemce bude o březnových víkendech otevřený základní prohlídkový okruh a Šporkovská hrobka. Vstupné zůstává pro letošní rok stejné, za základní okruh zaplatí dospělý 100 korun, do hrobky 30 korun.

Hospital Kuks letos nabídne několik novinek, například vystaví originály dokladů, které museli doložit muži, kteří žádali o pobyt v hospitalu. Zajímavostí expozice budou také dvě tabule se jmény zemřelých milosrdných bratří, kteří v hospitalu o starce pečovali. V sezoně chce hospital nabízet návštěvníkům komentované prohlídky bylinkové zahrady.

Hospital Kuks loni navštívilo 113.362 lidí, což bylo méně než v roce 2015, kdy po rozsáhlé opravě památky dorazilo téměř 140.000 návštěvníků. Hospital dal na počátku 18. století vystavět František Antonín Špork za účelem péče o přestárlé a práce neschopné muže z okolí. Barokní areál je proslulý sochařskou výzdobou z dílny Matyáše B. Brauna.