"Bylo to načerpání obrovské energie, nadhledu, tolerance, opravdu nás to všechny hodně zasáhlo. Shodli jsme se v tom, že bylo úžasné turné s Rolandem Villazónem. Ale spousta evropských orchestrů má turné s Rolandem Villazónem, ale v Indii nebyl žádný orchestr, bylo to něco mimořádného," řekl ČTK Němý. Dodal, že například německý orchestr tam hrál naposledy v 80. letech.

Filharmonii řídil indický dirigent Debašiš Čaudhrí, který od roku 2001 žije v České republice, se zlínskou filharmonií spolupracuje od roku 2013. V Indii s orchestrem hrála také jeho manželka, klavíristka Jana Čaudhrí. Zazněl Čajkovského Koncert pro klavír a orchestr b moll i Dvořákova Novosvětská. "Reakce publika byly velmi bouřlivé, koncerty skončily ovacemi," uvedl Němý. Koncerty navštívilo vždy přes tisíc lidí.

S orchestrem hrálo v Kalkatě i devět indických hráčů na smyčcové nástroje, většinou absolventů a učitelů tamní hudební školy. "Byla jsem překvapená, jak byli skvělí, připravovali se na to půl roku," řekla houslistka Ivana Kovalčíková. Výtěžek kalkatského koncertu putoval na konto tamní hudební školy, peníze z koncertu v Bombaji šly na pomoc školám. Tamní generálku koncertu navštívilo také 50 dětí ze slumu.

Turné bylo podle houslistky pro hudebníky velmi emotivní. "Zážitky byly velmi silné, je to syrová země, ani jsem si to nedovedla představit. Ty sociální podmínky, ve kterých lidé žijí, naopak jak to přijímají," uvedla Kovalčíková. Členové orchestru vstoupili také do řeky Gangy, fascinovalo je tamní jídlo. Do Indie cestovalo šest desítek hudebníků, před cestou se museli nechat očkovat, zdravotní problémy však nenastaly. Neutrpěly ani nástroje, pouze jedny housle se vlhkem rozklížily.

Indie je podle manažera filharmonie Tomáše Gregůrka jednou z mála asijských zemí, která nemá stálý profesionální symfonický orchestr. Zájem o klasickou hudbu tam ale roste. Turné v Indii si filharmonie připomene koncertem 23. května, na který bude navazovat i beseda, promítání dokumentu a fotografií z cesty.