V titulní roli se představí Martin Siničák, který loni získal divadelní cenu Thálie v kategorii umělců do 33 let. Podle režiséra Jakuba Nvoty se na svérázného sluhu typově přesně hodí. Vypravěče příběhu a Saturninova pána ztvární v brněnské inscenaci Dušan Hřebíček.

Režisér přisuzuje Saturninovi osobitou kombinaci inteligence a humoru. "Saturnin je moudrý. Inteligentně nás posílá do háje a dělá to s takovou elegancí a lehkostí, že se tomu ještě rádi zasmějeme," řekl Nvota.

K Saturninovi se čeští divadelníci v posledních letech vracejí poměrně často. Zatím poslední inscenace měla premiéru v roce 2012 v Šumperku. Předtím se hrál třeba v Českých Budějovicích, Ostravě, Příbrami a Chebu. Před pěti lety nasadilo Saturnina Divadlo ABC v Praze, a to v úpravě Ondřeje Havelky a Martina Vačkáře, kterou si nyní vybralo také Národní divadlo Brno.

"Chtěli jsme našim divákům nabídnout vstřícný a zároveň noblesní titul. Jirotkův Saturnin, plný inteligentního a laskavého humoru, pro nás takový titul dokonale ztělesňoval," uvedl dramaturg Martin Sládeček.

Jirotka napsal Saturnina v roce 1942. Zjevně se při tom inspiroval anglickou humoristickou literaturou. Kniha prodchnutá nostalgií po první republice si dodnes uchovává čtenářskou přízeň. Novou vlnu popularity jí v roce 1994 přinesl film a televizní seriál s Oldřichem Víznerem v titulní roli.