Jsou to například DOT504, Farma v jeskyni, Nanohach, Spitfire Company, VerTeDance či Lenka Vagnerová & Company. Doplní je improvizační večery, site-specific a koncerty skupin či interpretů, kteří vytvářeli hudbu k projektům soudobého tance. Novinářům to dne řekla zakladatelka divadla a ředitelka společnosti Tanec Praha Yvona Kreuzmannová. V nadcházející divadelní sezoně pak budou v Ponci mít premiéry svých nových inscenací DOT504, Věra Ondrašíková, Jiří Bartovanec či Bára Látalová.

"Jen těžko bychom našli umělecký obor, který by zažil podobný vzestup v domácím i evropském kontextu jako současný tanec a pohybové umění v ČR. Velmi rychle si získává významné postavení na světové taneční scéně, ačkoli před 15 lety o něm takřka nikdo nevěděl," připomněla obor a jeho mezinárodní úspěchy.

V den zahájení festivalu, o které se postará zmíněný dánský umělec, zahájí Dny Prahy v Kodani tuzemský soubor VerTeDance svou mezinárodně oceňovanou inscenací Korekce. V ČR získala titul Taneční inscenace roku 2014 a před pár týdny prestižní The Herald Angel Award na Edinburgh Fringe festivalu. Ponec ji uvede 20. září. Slavnostní zahájení sezony obohatí skupina Nanohach svými fragmenty z představení Move on a koncert indie-popové skupiny Mayen.

Tým divadla Ponec upozorňuje také na projekt Be SpectACTive!, který se zabývá aktivním zapojením publika různorodými cestami. Kromě debat a workshopů jsou to třeba otevřené zkoušky. Dalším participativním projektem je Refestival - Old’s School, který pracuje s aktivními seniory ve spolupráci s centrem pro seniory Elpida.