Ke konci letošního července bylo v ústředním seznamu z Vysočiny zapsáno 2966 nemovitých kulturních památek a 16 národních kulturních památek. Podle ředitelky telčského pracoviště NPÚ Martiny Indrové jsou nově prohlášené památky přínosem. "Dokazují, že i drobné stavby a objekty, jako jsou náhrobky či boží muka, mohou mít nadregionální význam a jsou cenné v celostátním měřítku," uvedla.

Pozdně barokní kaple Nanebevzetí Panny Marie byla postavena v roce 1762 na předměstí Jihlavy, u středověké cesty. Připomíná místo, kde se poutníci zastavovali u pramene vody. Dnes je součástí Telečské ulice, stojí před průčelím panelového bytového domu.

Boží muka v Polné pocházejí ze 17. století, nacházejí se u silnice na Zábornou. V Telči byl mezi památky nově zařazen náhrobek s pískovcovou sochou odpočívajícího anděla na hřbitově na Starém Městě. Podle památkářů jde o kvalitní uměleckořemeslnou práci z druhé poloviny 19. století.

V třebíčském židovském městě byly letos mezi kulturní památky zařazeny domy s popisným číslem 59 a 60 v ulici L. Pokorného, které společně tvoří nárožní dvoupodlažní objekt. Na dveřích pavlače se dochovala židovská mezuza, tedy malá schránka na svitek pergamenu se dvěma citacemi z tóry. Jde o její jediný exemplář v celé židovské čtvrti.

vst dr