Stálá výstava představuje návštěvníkům mocný šlechtický rod pánů z Kunštátu a Poděbrad, jehož nejslavnějším členem byl Jiří z Poděbrad (1420 až 1471). Odborníci připomínají, že jeho celé jméno je Jiří z Kunštátu a Poděbrad. "Ukazuje ale i to, jak se žilo na středověké Moravě," uvedl kastelán.

Vybudování expozice přišlo na tři miliony korun. Je v ní například vypreparovaný kůň oděný do zbroje tak, jako by byl připraven k rytířskému turnaji. K velmi cenným exponátům patří replika pohřební koruny českého krále a markraběte moravského Přemysla Otakara II. Vedle ní je kopie listiny z roku 1286, na níž se poprvé objevila pečeť pánů z Kunštátu. Vystaven je i dobový meč nebo makety hradu Kunštát po jeho přestavbách.

Správa zámku nainstaluje v expozici historickou mapu Moravy se sídly pánů z Kunštátu. Vedle ní bude obrazovka, na níž budou fotografie a podrobnosti k těmto hradům a zámkům. K novinkám budou patřit kopie dvou vzácných historických tisků, jejichž originály jsou v Moravském zemském archivu v Brně.

Prvním z nich je bohatě zdobená Bočkova bible. Pochází z poloviny 15. století a patřila Bočkovi z Kunštátu a Poděbrad (1442 až 1496), nejstaršímu synovi krále Jiřího. Druhým tiskem je Zpráva poslů krále Jiřího k papeži roku 1462 od Václava Korandy mladšího. Poselstvo přišlo, jak bylo ve středověku zvykem, složit papeži tzv. slib příslušenství českého krále.

Památkáři zpřístupnili zámek v Kunštátě veřejnosti v roce 2005. Ročně jej navštíví 10.000 lidí. Letos jejich počet vzrostl ve srovnání se stejným obdobím loňska o zhruba 15 procent. Podle Štěpána je to výsledek zájmu o novou středověkou expozici.