Podle policie muž napadl prodavačku z vietnamské komunity 5. ledna v prodejně potravin v Dopravní ulici ve Vratislavicích nad Nisou. Ženu těžce zranil, sám utrpěl středně těžké poranění. Zraněnou ženu se v prodejně snažili resuscitovat nejprve policisté, poté i zdravotníci. Po 40 minutách oživování konstatovali úmrtí.

Obžalovaný, který byl při činu také pobodán, se nejprve snažil vystupovat jako svědek. Událost nahlásil a se středně těžkým zraněním byl převezen do liberecké nemocnice, kde podstoupil operaci. Původně tvrdil, že vietnamskou prodavačku napadl nožem neznámý útočník, a když se ji snažil bránit, tak napadl i jeho. Muž tvrdil, že pachatel s komplicem, jenž původně čekal před prodejnou, po činu utekl přes protilehlý most. Podezření, že lže, pojali policisté, když ho poprvé vyslechli v nemocnici. Nakonec se k činu přiznal, komplice neměl.

"Skutek byl proveden zvlášť trýznivým způsobem a byl tam majetkový prospěch," řekl již dříve vedoucí krajského odboru obecné kriminality Vladimír Lukášek. Muž je z Liberecka a v minulosti byl trestně stíhán pro majetkovou trestnou činnost. Motivem k činu byla podle Lukáška jeho tíživá finanční situace obviněného.