Chrudimská policie má kolem 150 zaměstnanců a sídlí v centru města. Budova má nevyhovující podloží a sesouvá se. Její opravy by stály desítky milionů korun. I tak by nebyla dostatečně velká, aby poskytla potřebné zázemí například pro kynologii a další aktivity, řekl Voldán.

Hlavní budova původního areálu pochází z období kolem roku 1860, novější budova byla dokončena v roce 1930. Poslední velká rekonstrukce objektu se uskutečnila v 70. letech. "Po zvážení všech pro a proti jsme se rozhodli pro stavbu zcela nového moderního areálu na zelené louce, což je ekonomicky i provozně nejvýhodnější," uvedl náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Petr Petřík.

"Stavební firma převezme staveniště příští týden, v srpnu snad zahájí stavební práce. Dokončit je má v roce 2020," řekl Voldán. Zakázku vyhrály firmy Metrans a Zlínstav. Zástupci policie a stavební firmy dnes společně poklepali na základní kámen stavby.

Policie si nechává stavět šest vzájemně propojených budov, které budou i bezbariérové. Bude tam mít krytá stání pro vozidla, záložní zdroj energie, místo pro fyzickou přípravu policistů, technické zázemí pro vozový park, čerpací stanici a objekt kynologie.

"Tréninky se teď řeší formou pronájmů objektů nebo na krajském ředitelství v Pardubicích, což je časově náročné," řekl Voldán.

Podporu policejního prezidia a ministerstva vnitra získal projekt v roce 2014. Poté trvala jeho příprava včetně výkupu pozemků. Na stavbu přispěje Evropská unie 206 miliony korun.