Expremiér byl podle zpravodajského webu shledán vinným ze spáchání uvedeného činu s přitěžující okolností, že tak učinil s přímým úmyslem v době, kdy vykonával úřad předsedy vlády. Navíc pohnutkou byla "osobní touha hrazená z rozpočtových prostředků".

Gruevski, který byl premiérem v letech 2006 až 2016, podle soudu ovlivnil v roce 2012 nákup luxusního mercedesu v odhadované hodnotě 600.000 eur (přes 15 milionů Kč). Díky svému vlivu zařídil, že automobil dodala konkrétní firma, od které pak Gruevksi dostal provizi. Sedmačtyřicetiletý politik jakékoli provinění odmítá. Jako důkazy při vyšetřování byly použity nahrávky pocházející z odposlechů zveřejněných v roce 2015. Skandál kolem odposlechů, které mimo jiné svědčily o volebních podvodech organizovaných z nejvyšších vládních kruhů, vedl až k pádu Gruevského vlády.

Gruevskému, který se dnešního vynesení verdiktu nezúčastnil, hrozí trestní stíhání i v dalších kauzách. Před rokem prokuratura začala vyšetřovat podezření Gruevského z korupce. Údajně nelegálně financoval vládní stranu VMRO-DPMNE, jejímž byl předsedou, špinavými penězi a ovlivnil řízení o výběru firmy pro stavbu dálnic.