Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ne kandidatuře: Soud v Chorvatsku zakázal prezidentovi kandidovat v parlamentních volbách

Autor: ČTK - 
18. března 2024
18:15

Ústavní soud v Chorvatsku zakázal prezidentu Zoranu Milanovičovi kandidovat v dubnových parlamentních volbách, pokud nerezignuje na funkci hlavy státu. Informovala o tom veřejnoprávní stanice HRT. Milanović minulý týden šokoval politickou scénu v zemi, když oznámil, že povede kandidátku sociálních demokratů (SDP). Odstoupit z prezidentské funkce chtěl až po skončení hlasování. Dnešní rozhodnutí ústavního soudu označil za puč. Dnešní rozhodnutí ústavního soudu označil za puč. Stejným slovem nazval Milanovičovo počínání premiér Andrej Plenković.

Předseda ústavního soudu Miroslav Šeparović po dnešní narychlo svolané schůzi uvedl, že prezident země se z titulu své funkce nesmí podílet na činnosti žádné politické strany. Vyloučena je proto možnost, aby se hlava státu stala kandidátem v parlamentních volbách či se vydávala za kandidáta na předsedu chorvatské vlády.

„Pokud se prezident republiky v době výkonu této funkce stane kandidátem pro volby poslanců v chorvatském parlamentu nebo vystupuje na veřejnosti jako budoucí kandidát na předsedu vlády, musí ihned odstoupit,“ citovala HRT z prohlášení ústavního soudu.

Chorvatští poslanci ve čtvrtek schválili rozpuštění Saboru a vypsání předčasných parlamentních voleb na 17. dubna. Stalo se tak po měsících protestů opozice proti vládě dlouholetého premiéra Andreje Plenkoviče z konzervativního Chorvatského demokratického společenství (HDZ).

O několik hodin později Milanović oznámil, že bude jedničkou kandidátky SDP a že se chce stát premiérem. Kandidovat chtěl podle svých slov jako nestraník a nezávislý. Milanovičovo zařazení do čela kandidátky potvrdil i předseda socialistů Pedja Grbin. Milanović v této souvislosti uvedl, že si je jist svým vítězstvím a že z prezidentské funkce odstoupí až po něm.

V reakci na dnešní verdikt Milanović podle deníku Jutarnji list uvedl, že se jedná o „čistý puč“ a „politické násilí“ ze strany ústavního soudu, jejž nazval skupinou „negramotných gangsterů“. Řekl také, že se „stane premiérem zákonným způsobem“ a že rezignace na prezidentský post „nepřipadá v úvahu“, protože by podle ústavy musel předat funkci současnému předsedovi parlamentu z řad HDZ.

Premiér Plenkovič uvedl, že Milanovičův postup porušuje nejen ústavní zvyklosti, ale i samotnou ústavu. "Musíme to vše nazývat správnými slovy: Toto je pokus o mini státní převrat," citoval jej Jutarnji list.

Levicový populista Milanović, který byl v letech 2011 až 2016 předsedou chorvatské vády, je dlouholetým kritikem současného premiéra Plenkoviče. Jejich osobní vztah chorvatská média charakterizují jako krajně nevraživý.

Prezident plní v chorvatském politickém systému spíše reprezentativní roli, významnější pravomoci má však v oblasti obrany a národní bezpečnosti. Prezidentské volby se mají v Chorvatsku konat letos v prosinci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi