Badin pracuje u policie 23 let a dnešní převzetí ceny od policejního prezidenta Tomáše Tuhého považuje za největší ocenění své kariéry. Za největší pracovní úspěch pak označil to, že se podařilo rozjet boj proti drogové kriminalitě v metropoli, který přirovnal k boji s větrnými mlýny. "Lidé by si měli uvědomit, že drogy znamenají smrt a neštěstí. Mělo by to začít s tím nebrat drogy a my pak budeme mít mnohem jednodušší práci s výrobci a prodejci," řekl Badin.

Drogová scéna se podle něj za 20 let hodně změnila. Po pádu komunismu se "urval pes z řetězu". "Dostali se k nám veškeré drogy, spousta lidí s nimi bezhlavě experimentovala, zažili jsme desítky mrtvých ročně. Teď je situace celkem stabilizovaná, i když se zase objevilo nové nebezpečí. Jsou to nové syntetické drogy, které jsou nevyzkoušené, a spousta mladých lidí s tím riskuje a hazarduje se svým zdravím a životy," řekl ČTK Badin.

Celostátní i krajské útvary k letošnímu udílení cen poslaly několik desítek nominací. Nejlepší policisty pak zvolila odborná a etická komise. Akce se dnes poprvé konala na Hradě, za což ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) poděkoval prezidentovi Miloši Zemanovi. V proslovu také uvedl, že hlava státu se celé čtyři roky policie zastávala.

Za čin roku byli oceněni policisté Václav Haase in memoriam a Jaroslav Humeš. Loni v prosinci zasahovali proti agresivnímu mladíkovi, který v rodinném domě poblíž jihočeského městyse Olešník napadal další členy domácnosti. Na policisty zaútočil dřevěnou násadou a následně i skrytým nožem. Přestože mladík policisty zranil, dokázali jej zneškodnit a zavolat posily. Jeden z policistů později na následky zranění zemřel v nemocnici.

Nejlepším policejním týmem se stal tým Toxi z Královéhradeckého kraje, který vede Jiří Hamáček. Při slavnostním večeru byla do síně policejní slávy uvedena Hana Eliášová, která pracovala v pražském kriminalistickém ústavu. Stála u zrodu kriminalistické antropologie v České republice.