K poškození hrobu zakladatele páté francouzské republiky došlo dnes odpoledne, uvedla místní radnice. Vandal si podle ní stoupl na hrob a dvakrát mocně kopl do podstavce, na kterém stojí kamenný kříž, a způsobil tak jeho pád. Kříž se při pádu rozbil.

De Gaulleův hrob je 24 hodin denně snímán kamerami, přesto se zhruba třicetiletého pachatele zatím zadržet nepodařilo. Po poškození hrobu místo činu urychleně opustil.

Starosta Colombey Pascal Babouot rádiu France řekl, že se nedomnívá, že by byl čin politicky motivovaný. Podle agentury AFP ale muž na hrob exprezidenta plivl. Dnešek je od roku 2014 ve Francii Národním dnem odboje.

Řada francouzských politiků už vandalský čin odsoudila. "Hanba těm, kteří poškodili hrobku generála de Gaullea. Zasáhlo to moje vlastenecké srdce," uvedl francouzský ministr Gérald Darmanin na twitteru.

Charles de Gaulle se nesmířil s kapitulací Francie během druhé světové války, emigroval a postavil se do čela odporu proti nacistům. V roce 1944 se vrátil do Paříže jako vítěz a v letech 1959 až 1969 byl prezidentem. V 60. letech odmítl koncept dvou bloků a navazoval spolupráci nejen se Západem, ale i s Východem včetně Číny a Sovětského svazu.

De Gaulle zemřel v roce 1970 ve věku 79 let. V hrobě na hřbitově ve městě Colombey-les-deux-Eglises spočívá vedle své manželky Yvonne a dcery Anne.