"V roce 2002 mi Václav Havel slíbil, že než odejde z úřadu, tak že mi udělí milost. Já jsem ve vězení čekal v bezesných nocích s tím, že jsem čekal, že to tak bude. Nenapadlo by mě nikdy, že Václav Havel nedodrží svůj slib," řekl muž, který po třiadvaceti letech vyšel z vězení. Havel mu údajně později řekl, že mu milost dávat nebude, že mu ji dá ten, kdo přijde po něm.

Tvrzení odmítl bývalý mluvčí Hradu. "To je absolutní nesmysl, Václav Havel nikdy o ničem takovém neuvažoval. Nikdy," řekl ČTK Špaček.

"Přišel Václav Klaus a ten mi deset let říkal, že můj případ sleduje, že můj případ vyřeší, ať vydržím, že se z toho vězení dostanu s jeho pomocí. Po deseti letech Václav Klaus udělil amnestii a na milosti už nedošlo," řekl Kajínek.

Klaus podle Macinky o udělení milosti vážně uvažoval. "Cítil, možná podobně jako nyní prezident Zeman, že nad rozsudkem pana Kajínka existuje mnoho pochybností," řekl ČTK Macinka. Důvodem, proč se tak nestalo, bylo podle Macinky zřejmě velké množství jiných žádostí o milost, mezi nimiž bývalá hlava státu nalezla řadu naléhavějších případů.

Prezident Miloš Zeman Kajínkovi prý nic nesliboval. "Od začátku říkal, že mi milost dát nechce, ale chce se přimluvit za nový proces mimo Plzeň, protože ta je podjatá," řekl Kajínek. Přes čtyři roky se podle Kajínka prezident přimlouval, u justice ale neuspěl. "Já osobně si to vysvětluju tak, že prezident Zeman se to rozhodl vzít do vlastních rukou a rozhodl se pro milosrdenství. On neřekl, že jsem nevinný, ale rozhodl se pro milosrdenství, ze které mu jsem samozřejmě vděčný," dodal Kajínek.

Bylo podle něj úžasné, když prezident veřejně řekl, že mu milost udělí. "To pro mě bylo závažné, ale samozřejmě mám tu špatnou zkušenost s těmi prezidenty před ním, takže jsem stál nohama na zemi, nelítal jsem hlavou v oblacích a čekal jsem, ale čekal jsem s nadšením," dodal Kajínek.