Rozhodnutí NSS je vyvěšeno na úřední desce, zatím bez odůvodnění, na jehož zpracování má soud 30 dní. "Čekáme na zdůvodnění rozsudku a jedinou věc, co můžeme na ochranu ptačí oblasti u Bzence ještě udělat, je podat ústavní stížnost, pokud by rozsudkem NSS došlo k porušení ústavních práv, například na spravedlivý proces. Naši hlavní námitku, že chybí ekologické posouzení varianty dálnice mimo ptačí oblast, budeme tak muset uplatit až v žalobě proti územnímu rozhodnutí," řekl ČTK předseda Dětí Země Miroslav Patrik.

Ve sporu šlo konkrétně o výjimku pro tříkilometrový úsek mezi Bzencem a Přívozem. Trasa prochází ptačí oblastí Bzenecká Doubrava-Strážnické Pomoraví. Stavbaři podle webu České dálnice proto počítají s tím, že část sporného úseku povede krytým tubusem.

Podle krajského soudu se úředníci při rozhodování o výjimce náležitě zabývali jednotlivými druhy rostlin a živočichů. Zvážili jejich rozšíření v ČR i jejich životní cykly. Konkrétně šlo třeba o dudka, jestřába, krkavce, ostříže, ale také mravence či ještěrky.

"Nezbývá než zopakovat, že v tomto řízení nebylo úkolem správních orgánů posuzovat, zda by při jiném vedení trasy vznikaly jiné vlivy na chráněné živočichy a zda by byly větší či menší, ani jaké dopady na zájmy ochrany přírody a krajiny budou mít další úseky R55," rozhodl předloni Krajský soud v Brně.

Stavba úseku podle Patrika dosud nemá pravomocnou výjimku o zásahu dálnice do přírodní památky Vojenské cvičiště s výskytem vzácných pískomilných druhů rostlin, kterou taktéž potřebuje. Stavební úřad v Bzenci proto územní řízení přerušil do 30. června 2018, uvedl Patrik.

Loni zamítl NSS obdobnou stížnost Dětí Země kvůli výjimce pro úsek mezi Moravským Pískem a Bzencem. Dálnice D55, dříve značená jako rychlostní silnice R55, v budoucnu povede z Olomouce přes Přerov, Hulín, Otrokovice, Uherské Hradiště a Hodonín do Břeclavi. Její celková délka bude 101 kilometrů, v současnosti jsou zprovozněny tři dílčí úseky. Přípravy komplikují spory o trasu. Problém představovalo také zrušení jihomoravských zásad územního rozvoje.