Osmapadesátiletý bývalý advokát a exekutor je obžalován z toho, že podváděl jak dlužníky, tak věřitele. Zpronevěřil přeplatky z dluhů či peníze určené na uspokojení oprávněných osob, uvedla státní zástupkyně v obžalobě. Peníze pak podle ní použil pro svou potřebu a na zaplacení nákladů spojených s chodem exekutorského úřadu.

Obžalovaný, kterého exekutorská komora ze svých řad už vyloučila, dnes u soudu odmítl vypovídat. Tvrdil, že se necítí dobře. Soudce proto přečetl jeho výpověď z přípravného řízení. "V žádném případě jsem se neobohatil tak, jak je uvedeno v obžalobě," řekl. Naznačil, že odpovědnost mohou nést jeho kolegové, na které ze zdravotních důvodů přenesl před lety část pravomocí.

Machinace v účetnictví ale přiznal. Mluvil například o tom, že se s pomocí fiktivních příjmů a výdajů zvyšoval obrat bruntálského exekutorského úřadu. "Dělalo se to, aby se vylepšilo hospodaření úřadu v očích pražské centrály," řekl obžalovaný s tím, že takových transakcí bylo až 100 do roka. Hájil se také tím, že některé dnes trestně postižitelné jednání před lety nebylo mezi exekutory chápáno ani jako kárný přestupek. Například opožděné platby.

Obžalovanému Bělastovi hrozí až desetileté vězení. Hlavní líčení bude tento týden pokračovat především výslechem svědků. Není proto jasné, kdy padne rozsudek.