Obviněné trojici nyní hrozí více než dva roky za mřížemi, pokud je soud shledá vinnými z pomlouvání vojáků, a další tři roky, pokud je soud usvědčí i z porušení zákona o zločinech s použitím počítače.

Trojice zveřejnila v únoru dlouhou zprávu založenu na výpovědích 54 lidí, kteří tvrdili, že je vojáci ve vězení mučili. Mučící metody zahrnovaly fyzické násilí, výhrůžky a také dušení.

Armádní důstojníci, kteří popřeli pravdivost těchto výpovědí, se dožadovali jmen svědků. To autoři odmítli kvůli obavám o bezpečnost lidí, kteří vypovídali.

"Je krutým paradoxem, že (thajské úřady) pronásledují aktivisty, kteří odhalili odporné praktiky," uvedl generální tajemník Amnesty International Salil Shetty. Obvinění aktivistů podle něj dělá frašku ze slibů thajské vlády, že zavede zákony proti mučení.

Loni thajský soud zprostil obvinění thajského a australského novináře, kteří se ocitli v podobné situaci poté, co přetiskli zprávy o spolčení thajských vojáků a pašeráků lidí.

Povstání na jihu země si od roku 2004 vyžádalo více než 6500 mrtvých.

Armáda převzala moc v květnu 2014, když sesadila zvolenou vládu. Dočasná thajská ústava dává vládnoucí juntě absolutní pravomoc provést ve jménu národní bezpečnosti prakticky jakoukoli akci.