Deník napadl rozhodnutí úřadů u soudu a ten nyní rozhodl o zrušení zákazu. "Začneme vycházet v příštích dnech, jakmile dostaneme soudní rozhodnutí," uvedl šéfredaktor listu Al-Tajár Usmán Marghání. Zástupce soudu se zatím nepodařilo kontaktovat, poznamenala agentura AFP.

Deník Al-Tajár byl zakázán již loni v květnu spolu s dalším listem Al-Džarída. Tehdy úřadům vadily články o zneužívání dětí. Následně dostali novináři povolení opět fungovat, další zákaz ale přišel loni v prosinci. V zemi se často stává, že agenti súdánských zpravodajských služeb zabaví celé vydání určitého deníku kvůli článkům, které se úřadům zdají nevhodné.

Novináři z Al-Tajáru drželi na začátku března na protest proti zákazu vydávání dokonce hladovku. Při zahájení protestu je před jejich redakci v Chartúmu přišly podpořit stovky lidí. Zemi již více než čtvrtstoletí vládne prezident Umar Bašír, na kterého vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) před lety zatykač pro podezření ze spáchání genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů.

tes mka