Podezřelé auto začali na dálnici pronásledovat již středočeští policisté. Řidič, který na autě neměl vylepenou dálniční známku, začal ujíždět směrem na Hradec Králové. "Nereagoval na žádné výzvy k zastavení, předjížděl na plné čáře, křižovatku v Plačicích (po sjetí z dálnice) projel v rychlosti 120 kilometrů v hodině na červený signál," uvedla Ježková.

Průjezd křižovatkou Na Bláhovce v Hradci Králové Polák nezvládl a narazil do domu. Na stejném místě skončila havárií i divoká jízda třiadvacetiletého Poláka v ukradeném Audi A6 před dvěma týdny. "Bylo opravdu velké štěstí, že nedošlo k obrovské tragédii. Jen o pár vteřin dříve tudy procházelo zhruba dvacet lidí, kteří mířili na blízkou zastávku MHD. Řidič se pravděpodobně chtěl v hustém městském provozu policistům ztratit, proto volil trasu ve směru do Kuklen," uvedla Ježková.

Po nehodě policisté Poláka z auta vytáhli, nasadili mu pouta a podrobili ho testům na alkohol a drogy. Zatímco dechová zkouška na alkohol byla negativní, test na drogy prokázal, že řídil pod vlivem pervitinu. V evidencích německé policie auto jako kradené v době zákroku policie ještě nebylo, protože jeho majitel se o krádeži dozvěděl až po zajištění auta v Hradci Králové.

Policie nyní vyšetřuje, kdo za krádeží v Německu stál. "Protože se jedná v krátké době o další případ s velmi podobným scénářem, budou se policisté tomuto druhu trestné činnosti nadále intenzivně věnovat," uvedla Ježková.

Ve čtvrtek zadrženého Poláka policie obvinila z přečinu podílnictví, za který mu hrozí až pět let vězení. Muž je také podezřelý i z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Kriminalisté připravují podnět na jeho vzetí do vazby.

Zdeněk Rychtera dr