Zprávy o počtu poprav nelze nijak ověřit z nezávislých zdrojů. Jihokorejský ústav dodal, že jde jen o ty popravy, o kterých se přeběhlíci dozvěděli. V součtu tak může chybět mnoho poprav, o kterých nevěděli, anebo těch, které severokorejský režim vykonal tajně. Zveřejněné počty staví KLDR na nejvyšší příčky v přehledu zemí vykonávajících tento trest včetně Saúdské Arábie či Íránu.

Jde o další zprávu, která posiluje tvrzení mezinárodních skupin o masivním porušování lidských práv režimem severokorejského vůdce Kim Čong-una. V loňském roce zpráva OSN přirovnala zločiny severokorejského režimu k těm, jaké páchaly nejhorší totalitní režimy 20.století.

Popravy se v KLDR obvykle vykonávají oběšením nebo zastřelením popravčí četou. Ze Severní Koreje se podařilo propašovat videonahrávky, na nichž popravám popravčí četou přihlížejí i děti.

Krom vražd či vlastizrady Severní Korea popravuje obyvatele za širokou škálu dalších činů od pašování drog až po sledování či šíření jihokorejských filmů a seriálů propašovaných přes čínskou hranici.