"Společnost European Metals Holdings Limited poskytla relevantním českým úřadům, ministerstvu financí, ministerstvu průmyslu a obchodu a ministerstvu životního prostředí analýzu právní kanceláře Steinepreis Paganin, která potvrzuje, že je australským podnikatelským subjektem s vlastní právní subjektivitou," uvedla dnes EMH. Podíl australských akcionářů na kapitálu společnosti podle ní činí více než 82 procent. Generální ředitel EMH Keith Coughlan už v říjnu řekl, že EMH je společností se sídlem v australském Perthu.

EMH dnes zopakovala, že je veřejně obchodovatelnou společností na australské a londýnské burze. "K datu 12. října měla společnost široce diverzifikovanou strukturu 677 akcionářů, jedním z největších českých akcionářů je investiční skupina Arca Capital, která se na projektu aktivně podílí," dodala.

Majoritním vlastníkem skupiny Arca byl dříve slovenský miliardář Pavol Krúpa, od poloviny prosince má spolu s Rastislavem Veličem a Peterem Krištofovičem rovnocenný podíl 30 procent. Zbývající desetinu vlastní Henrich Kiš.

"Na projektu se aktivně podílíme, v rámci vývoje projektu a nastavení spolupráce s dalšími subjekty probíhá z naší strany také komunikace s regionálními partnery státní správy. Současně vyzýváme k jednání i zástupce ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu včetně státního podniku Diamo," řekla ČTK mluvčí Arca Capital Barbora Hanáková. "Co se týče výše naší investice, máme v plánu ji dále navyšovat v souladu s potřebami projektu," dodala.

EMH uvedla, že Geomet pokračuje v průzkumných a analytických pracích ložiska Cínovec. "Pokračují jednání s partnery projektu za účelem vytvořit tuzemský ucelený řetězec výroby a zpracování lithia, včetně komunikace s regionálními partnery státní správy," dodala firma.

Předvolební kauzu vyvolalo memorandum o porozumění, které na začátku října podepsal tehdejší ministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD) právě s EMH. Babiš memorandum několikrát označil za krádež spáchanou ČSSD. Po volbách EMH uvedl, že jeho zájem o těžbu u Cínovce trvá a chce o projektu jednat s novou vládou.

V svém programovém prohlášení Babišova vláda uvádí, že prošetří okolnosti, způsob a předmět uzavřeného memoranda a prověří možnosti těžby a zpracování lithia ve státním podniku Diamo. Maximální efekt z těžby všech nerostných surovin má podle nové vlády zůstat v rukou státu.

EMH dnes připomněla, že podobný projekt jako v Česku se aktuálně uskutečňuje i na německé straně Cínovce. "Projekt v sousedním Německu realizovaný plně soukromým kanadsko-německým konsorciem má významnou podporu ze strany vlády i regionu," dodala.