"Gruzie patří k zajímavým lokalitám vzhledem k velkému hydropotenciálu, stabilnímu podnikatelskému prostředí a proevropsky orientované vládě. Na pracích se podílejí primárně gruzínští a turečtí dodavatelé," uvedl generální ředitel holdingu GEEN Aleš Mokrý.

Elektrárna Jonouli 1 bude osazena dvěma 0,95MW turbínami, které dodají Strojírny Brno. Stavební práce budou ukončeny v listopadu 2017, spuštění je naplánováno na květen 2018. Na Jonouli 1 budou navazovat předprojektové přípravy projektu Jonouli 2, který zahrnuje vybudování souboru dalších čtyř vodních elektráren.

"Díky garantované pevné výkupní ceně ve výši cca 60 dolarů za MWh a délce výkupu 10 let je projekt investičně bezpečný. Je plánována roční výroba o objemu 135 GWh. Gruzie doplňuje naše plány výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů mimo území České republiky a Slovenska," dodává Mokrý. Při uvedených parametrech je počítáno s návratností celé soustavy vodních elektráren v horizontu sedmi let. Její kompletní dokončení je pak plánováno v roce 2020.

GEEN General Energy je investiční a inženýrskou společností, která obchoduje a podniká v oblasti energetiky od roku 2009 především v Evropě, na Blízkém východě a v Asii. Skupina se zaměřuje na vodní, větrné a fotovoltaické elektrárny, v menší míře se věnuje výrobě elektřiny z dalších zdrojů a technologiím pro uchovávání elektrické energie.