Takzvaná jádrová inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, se zvýšila na 1,2 procenta z březnových 0,8 procenta. Je tak nejvýše od podzimu 2013. Analytici očekávali, že vzroste na jedno procento.

Inflace je teď na úrovni, kde ji chce mít Evropská centrální banka (ECB), která si inflační cíl stanovila těsně pod dvě procenta. ECB v posledních letech podporuje ekonomiku mimořádně uvolněnou měnovou politikou, která zahrnuje záporné úrokové sazby a nákupy cenných papírů. Na svém čtvrtečním zasedání ECB k žádné změně nepřistoupila.

Na výraznější růst cen v eurozóně ukazovala už data z Německa, která byla zveřejněna ve čtvrtek. Míra inflace v největší evropské ekonomice totiž v dubnu podle předběžných údajů vystoupila na dvě procenta, zatímco v březnu činila 1,5 procenta.

V dalším období se inflace bude zřejmě zvyšovat rychleji, vyplývá z průzkumu profesionálních prognostiků, jehož závěry dnes zveřejnila ECB. Na letošní rok odhad počítá s inflací v eurozóně 1,6 procenta, zatímco v předchozím průzkumu to bylo 1,4 procenta. Hodnotu jádrové inflace nechali prognostici na 1,1 procenta.

Podle průzkumu letos na 1,7 procenta zrychlí ekonomický růst. Dřívější odhad počítal s růstem hrubého domácího produktu (HDP) o 1,5 procenta.