"Jediný pokles těchto soutěží jsme zaznamenali na začátku loňského roku, kdy skončilo čerpání evropských dotací z minulého programového období. Třeba v Rakousku je ten podíl 30 až 40 procent, ve Francii nebo Velké Británii jen zhruba desetina. Ale je otázkou, zda je to praxe, kterou chceme kopírovat," uvedl Skuhrovec.

Ministr Ťok řekl, že soutěžení na cenu v zásadě nepovažuje za nic špatného. "Ale chybí tady odvaha úředníků. Aby si svoje rozhodnutí obhájili v případě, že by ho napadl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Chci vidět toho hrdinu, který to tady odstartuje. Místo zpřísňování zákona je potřeba do veřejného zadávání vnést jasná pravidla. Je potřeba jít po logice věci, neshazovat zakázky kvůli formálním nedostatkům," sdělil Ťok. Nový zákon o veřejných zakázkách podle něj přinesl určitou právní nejistotu. "Zatím nejsou známy rozhodovací praxe ÚOHS a soudů. To se ukáže až zhruba po dvou letech," doplnil.

Podle vedoucí právního oddělení poradenské společnosti Otidea Lucie Moravčíkové veřejní zadavatelé často neakceptují metodické pokyny, které by jim pomohly při definování jiného než cenového kritéria. "Odborníci výrazný pokles soutěží hodnocených na cenu ani neočekávali. Jen těžko lze spravedlivě požadovat po úřednících, kteří zadávají zakázky od toaletního papíru po složité vědecké přístroje, aby nastavovali jiné hodnocení než na cenu. A navíc dokázali tento postup obhájit nejen před vedením, ale také před poskytovateli dotací, kontrolními orgány a v neposlední řadě před dodavateli," sdělila Moravčíková.

Podle údajů společnosti EconLab ke konci února činil podíl zahraničních vítězů veřejných zakázek v Česku 1,7 procenta. "Od roku 2007 je to sice nejvyšší podíl, ale číslo to určitě není nijak vysoké. Třeba na Slovensku je to 4,5 procenta. Ve spoustě oborů by přitom zahraniční konkurence byla prospěšná," řekl dále Skuhrovec.

Počet zadaných veřejných zakázek podle něj loni meziročně klesl o 28 procent na 10.905. Průměrný počet nabídek na jednu zakázku činil 5,81, meziročně téměř o desetinu více. Za první dva měsíce letošního roku vzrostl na 6,11.

EconLab (dříve Centrum aplikované ekonomie) je sdružení při Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. Jeho cílem je podporovat ekonomický výzkum s přesahem do veřejné politiky. Členy jsou především studenti a absolventi Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy. Funguje od roku 2011.