Konečná cena za dodání letadel bývá obvykle nižší než cena katalogová, protože výrobci poskytují odběratelům při vyšších objednávkách výrazné slevy. Společnost Iran Air v neděli uvedla, že hodnota kontraktu nepřekročí deset miliard dolarů.

Objednávka zahrnuje 46 letounů A320, 38 letounů A330 a 16 letounů A350. Společnost Iran Air již v neděli upozornila, že se zakázku rozhodla snížit na 100 letadel z původně předpokládaných 118. Z objednávky bylo vyřazeno mimo jiné 12 obřích letadel A380.

Írán již tento měsíc podepsal s americkým výrobcem letecké techniky Boeing smlouvu o nákupu 80 letounů za celkem 16,6 miliardy dolarů (429 miliard Kč). Jde o největší obchod mezi Íránem a Spojenými státy od islámské revoluce a obsazení amerického velvyslanectví v Teheránu v roce 1979. První letadlo z USA by měla společnost Iran Air dostat příští rok v dubnu.

Írán se v lednu zbavil hospodářských sankcí, které na něj kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu před lety uvalily Spojené státy a Evropská unie. Zrušení sankcí Íránu mimo jiné umožnilo zahájit modernizaci stárnoucí letecké flotily.